Nesnelerin İnterneti (IoT) üretimden, lojistiğe birçok alanda giderek daha popüler ve önemli bir hale geliyor.  Birçok noktada işletmelere önemli fırsatlar sunan IoT teknolojileri, her yıl daha da yaygınlaşırken, aynı zamanda birçok trendi de bir araya getiriyor. Bu yazımızda 2019 yılında, tahmin edilen IoT trendlerini bir araya getirdik.

1-IoT Dünyası Daha da Genişleyecek | 5G Teknolojisi

Bugün IoT özelliğine sahip cihaz sayısı ve birbirine bağlı cihaz sayısı milyarlarla ifade ediliyor. IoT Pro‘ya göre, sadece bu yıl günlük rutin işlemlerimizi yapmak için kullandığımız internete bağlı cihaz sayısı 3.6 milyar adeti geçti. IoT özelliğine sahip cihaz sayısı ise 2019 yılında 26 milyar adeti geçecek. Bu da çok daha fazla verinin işlenmesi ve paylaşılması demek. Bu nedenle bu yoğun verinin verimli şekilde kullanılması için 5G teknolojisi daha çok kullanılmaya ve yaygınlaşmaya başlayacak.

Yıllara göre IoT cihaz sayısı Kaynak: Statista

2-Üretim ve Sağlık Endüstrisinde IoT’nin Penetrasyonu Çok Daha Fazla Olacak

IoT özellikle üretim endüstrisinde dijital dönüşüm için ciddi bir itici güç oldu. RFID sistemleri, sensörler, yenilikçi otomasyon cihazları Endüstri 4.0 ile birlikte ciddi bir dönüşüm geçiriyor. IoT pazar istatistikleri de bunu gösteriyor. 2017-2020 yıllları arası M2M (Makinadan Makinaya Bağlantı) 2 kat artacak. Bu değişim, üretim hatlarının iyileştirilmesi, gecikme ve hataların önlenmesi ve maliyetlerin azaltılmasında önemli katkılar sunuyor.

Üretimden sonra IoT’nin etkisinin hissedileceği alan ise sağlık endüstrisi olacaktır. i-Scoop‘a göre 2019 yılında  ABDli sağlık kuruluşlarının %87’si IoT bazlı ürün ve çözümler sağlayacak. Bunlar arasında, akıllı yastık, akıllı hasta bakımı, kişileştirilmiş sağlık yönetimi, hassas veri yönetimi de bulunuyor.

3-Güvenlik Hassasiyeti Artacak

Şu an için çok az konuştuğumuz IoT cihazlarının güvenlik sorunu önemli bir aşama olacak. IoT cihazları sanal saldırılara ve manipülasyona oldukça açık. Kaspersky’a göre bu yılın ilk yarısında IoT cihazları 120.000’den fazla kötü yazılıma maruz kaldı. Bu rakam 2016 yılında sadece 3216 idi. IoT dünyasında bu anlamda hem donanımsal hem yazılımsal atılacak çok adım var.

4-Sis Bilişim ve Dijital İkiz

Dijital ikiz, gerçek hayattaki bir nesneyi, prosesi veya sistemi yansıtan dijital bir temsildir. Dijital ikizler, enerji santrali veya şehir gibi daha büyük sistemlerin ikizlerini oluşturmak için kullanılabilir. Dijital ikiz fikri aslında yeni olmamakla birlikte trend olacağı bir gerçek. Dijital ikizle kısaca neler yapabilirsiniz?

  • Belirli iş sonuçlarını nasıl desteklediklerine odaklanarak, modellerin sağlamlığını test edebilirsiniz
  • Gerçek dünyaya bağlantı, izleme ve kontrol için gerçek zamanlı olarak potansiyel yaratabilirsiniz
  • Yeni proses fırsatları yaratmak için gelişmiş büyük veri analitiği ve AI uygulaması gerçekleştirebilirsiniz
  • Cihazlarla etkileşim kurma ve “ne olursa” (what if) senaryolarını değerlendirme becerisi kazanabilirsiniz

Bir diğer trend ise şüphesiz bulut sistemlerinde gerçekleşecek. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi giderek artan bağlantılı cihaz sayısı ve veri miktarı, bulut sistemlerini de etkilemeye başladı. Sis bilişim, verileri önceden işlenerek hangi verilerin buluta gideceğine karar veriyor. Böylece bulut depolama kabiliyetimiz maksimum oranda verimlilikte gerçekleşiyor.

5-3 Boyutlu Teknolojiler Önem Kazanmaya Başlayacak

Kullanıcıların dünya ile nasıl etkileşimde bulunduğunu değiştiren konuşma platformları ve kullanıcıların dünyayı nasıl algıladıklarını değiştiren artırılmış gerçeklik (AR), karma gerçeklik (MR) ve sanal gerçeklik (VR) gibi teknolojiler bilinse de, önem kazanması ve uygulamaya geçmesi 2019 yılında hızlanacak. AR, MR ve VR, üretkenliği arttırmak için yeni bir VR modeliyle, şekilleri algılayabilen ve kullanıcıların konumunu ve insanların dünyalarını görüntülemelerini ve etkileşimde bulunabilmelerini sağlayan sanal kişisel asistanlardan, chatbotlara kadar uzanan konuşma platformları popülerleşmeye devam edecek.

Önceki İçerikYapay Zeka Nasıl Ortaya Çıktı?
Sonraki İçerikKlemsan Trunkie Kablo Kanalı Kullanmanız İçin 5 Neden
1974 yılında kurulan KLEMSAN gerçekleştirdiği yatırımlar ile Türkiye'de 7 dünyada 12 ofis ve geniş bayi ağı ile global bir marka haline gelmiştir. Gerçekleştirdiği AR-GE ve üretim yatırımları ile ürün portföyünü ve üretim kapasitesini her geçen gün arttırmaktadır. Elektroteknik, Elektronik, Kablo Yönetimi ve Markalama ürünleri tasarım ve üretimini; Elektronik ürünler için yazılım, donanım, test aparat-makine özel yazılım tasarım ve üretimini; Proseslere özel, standart dışı makine tasarım ve üretimini kendi bünyesinde gerçekleştirerek uluslararası standart ve uygunluklar çerçevesinde üreten KLEMSAN; Ürünlerinin her koşulda ve her yerde müşterilerine aynı kalite de ulaşmasını sağlamaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here