Endüstri 4.0 Fabrikalara Neler Getirecek?

0
2446

4. Sanayi Devrimi olarak da kabul görmekte olan endüstri 4.0, fabrikaların artık uzaktan da kontrol edilerek yönetilmesine imkan tanıyor. Nesnelerin interneti, teknolojisi sayesinde artık sadece cihazlar birbiri ile iletişim kurmuyor. Bunun yanı sıra insanlar ile nesneler arasında da bilgi akışı sağlamaya olanak tanıyan bu sistem endüstriyel alanda olduğu gibi ülkelerin gelişimi bakımından da devrim niteliği taşıyor. Teknolojik dünyaya katkısı bu kadar etkili olan, Endüstri 4.0 fabrikalara neler getirecek?

 Maksimum Performans Minimum Efor

 Endüstri 4.0 teknolojisi şimdilerde, fabrikalardaki verimliliği arttırırken iş gücüne olan ihtiyacı en aza indirgemeyi sağlıyorken iş dünyasının zaman içerisinde bu teknolojiden beklentileri artış gösterecektir. Gerekli hukuksal alt yapının da oluşturulması ile birlikte bu beklentilerin önüne çıkan engeller de ortadan kaldırılacaktır. Üretimin fikir aşamasından sipariş aşamasına, üretim aşamasından ürünün piyasaya sürülmesine kadar endüstri 4.0 teknolojisinden yararlanmak mümkündür. Nesneler ve insanlar arasında kurulan alt yapı bağlantıları sayesinde gerçek zamanlı bir iletişim imkanı sağlanıyor. Endüstri 4.0 teknolojisinden yararlanabilmek için akıllı fabrikalara dönüşmek bunun içinde köklü yatırımlar yapmak gerekir. Bu dönüşüm her ne kadar maliyetli ve uzun bir süreç gibi görünse de alt yapının tamamlanması ile yapılan üretimin getirdiği kazanç da aynı oranda artış gösterecektir. Gerçekleştirilmesi gereken alt yapılar her işletmenin kendi özelliklerine ve karakter yapılarına göre farklılık gösterebilir.

 Endüstri 4.0 Ne Kazandırıyor?

Cihazların birbiri ile iletişim içinde olarak koordineli bir şekilde çalışmasını sağlayan nesnelerin interneti bu sistemin temelini oluşturmaktadır. Sistem sayesinde, eş zamanlı olarak alınan raporlara bağlı olarak da daha kesin sonuçların elde edileceği analizler yapılabilecektir. Bu analizler sayesinde verim kaybı önlenmiş olacaktır.

Sistemin sağladığı özelliklerden en önemlisi nesnelerin nesnelerle ve nesnelerin insanlar ile olan iletişiminin şeffaf bir hale gelmesidir. Dijital dünya olarak da tanımlanan bilişim dünyasının ile merkezde insan faktörünün bulunduğu fiziki dünya ile etkileşim içerisinde çalışarak hata payını en aza indirgemeye hatta hatayı tam anlamı ile ortadan kaldırmaya yönelik özellikleri de bulunuyor.

Devrim niteliğindeki bu sistemin getirmiş olduğu sonuçlar arasında akıllı fabrikalar yer alırken, fabrikalarda da akıllı robotların çalıştırılması söz konusudur. Robotlar ile çalışan akıllı fabrikalarda veri güvenliği de maksimum düzeye çıkarılıyor demektir. Teknolojinin öncüsü niteliğinde olan dünya çapında gücünü kanıtlayan bazı firmalar Endüstri 4.0 uyumu için yeni girişimlerde bulunurken sistem bazı sıkıntıları da beraberinde getirecektir. Pek çok şeyin dijital ağ ile yapılabileceği böyle bir sistemde insan gücüne de ihtiyaç azalacağı için işsizlik oranlarında bir artış söz konusu olabilir.

Önceki İçerikFabrikalarda Enerji Yönetimi
Sonraki İçerikDoğru Klemens Nasıl Seçilir?
1974 yılında kurulan KLEMSAN gerçekleştirdiği yatırımlar ile Türkiye'de 7 dünyada 12 ofis ve geniş bayi ağı ile global bir marka haline gelmiştir. Gerçekleştirdiği AR-GE ve üretim yatırımları ile ürün portföyünü ve üretim kapasitesini her geçen gün arttırmaktadır. Elektroteknik, Elektronik, Kablo Yönetimi ve Markalama ürünleri tasarım ve üretimini; Elektronik ürünler için yazılım, donanım, test aparat-makine özel yazılım tasarım ve üretimini; Proseslere özel, standart dışı makine tasarım ve üretimini kendi bünyesinde gerçekleştirerek uluslararası standart ve uygunluklar çerçevesinde üreten KLEMSAN; Ürünlerinin her koşulda ve her yerde müşterilerine aynı kalite de ulaşmasını sağlamaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here