Fabrikalarda Enerji Tasarrufu İçin 5 Önemli İpucu

0
7720

Giderek artan enerji maliyetleri karşısında işletmelerin enerji tasarrufu uygulamalarına daha çok önem vermesi gerekiyor. Ülkemizin kişi başına düşen enerji tüketimi gelişmiş ülkelere göre daha düşük olmakla birlikte, enerji yoğunluğu yüksek seviyelerdedir. Bu da üretilen enerjinin yeterince verimli kullanılmadığını göstermektedir. Bu amaçla Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı yürürlüğüne konmuş, ülkemizin enerji tasarrufu hedefleri belirlenmiştir. Buna göre 2017-2023 yılları arası enerji verimliliği için 10.9 milyar dolar yatırım yapılması planlanırken, 30.2 milyar dolar tasarruf yapılması beklenmektedir. Peki özellikle üretim tesislerinde enerji verimliliğini nasıl arttırabiliriz, bu yazımızda değiniyoruz.

Klemsan KIO Kullanın!

KIO – Klemsan Internet Objects, enerji yönetimi alanında özel çözümler sunan bir IoT platformudur. Klemsan KIO’nun gelişmiş izleme modülü ile farklı lokasyonlarda yer alan cihazları haritadan takip edebilir, enerji verimlilik ve birim maliyet hesabı, cihaz ya da organizasyon bazlı tüketim karşılaştırması yapabilirsiniz.Enerji ölçme planı ile tüm noktaların kontrolünü sağlarken karbon salınımı ve TEP hesabı ile çevre yönetim sistemine de yardımcı olabilirsiniz. Enerji performans göstergeleri ile enerji noktalarınızın durumunu görebilirsiniz.

Basınçlı Hava Kaçaklarını Engelleyin

Hava kaçakları, basınçlı hava sistemlerinde meydana gelen enerji kayıplarının önde gelen sebebidir. Özellikle yeniden yapılandırılmamış fabrikalarda üretilen basınçlı havanın %25’i sızıntılar nedeniyle kayıp olur. Bu kayıpların tamamen önlenmesi belki mümkün değildir ama ortalama %10 gibi bir seviyeye indirilmesi iyi bir değerdir. Özelikle bakımı yapılmayan veya eskiyen kompresörler size sandığınızdan çok daha fazla maliyetli olmaktadır. Bu nedenle tesis boyunca hava kaçaklarını izlemek ve engellemek önemlidir.

Aydınlatma Sistemizi Optimize Edin!

Işıkları kapatmak, enerjiden tasarruf etmenin en kolay yollarından biri olmaya devam ediyor. Burada kontrol edilmesi gereken nokta ise ışıkların ne zaman ve ne kadar süre kapalı kalma durumudur. Odanın doluluk durumuna veya gün ışığına uygunluğuna göre ayarlamalar yapan otomatik aydınlatma sistemleri kullanmak enerji tasarrufu için önemlidir. Dış aydınlatmayı otomatik olarak kontrol etmek için gündüz/gece anahtarları kullanmak iyi bir yaklaşımdır. Ayrıca, yalnızca alan kullanımdayken ışıkları açan hareket dedektörü sensörleri ciddi enerji tasarrufu sağlayacaktır. Yine aydınlatma sistemizi LED aydınlatma sistemime çevirmeniz elektrik faturalarınızda ciddi azalış sağlayacaktır.

Önleyici Bakım Faaliyetlerini Arttırın

Engellemek, tedavi etmekten çok daha uygun fiyatlı bir stratejidir. Özellikle nesnelerin interneti teknolojisinin yaygınlaşması ile veri toplama ve izleme çok daha uygun maliyetli bir hale geldi. Örneğin elektrik motorlarında rulman ve sargılardan gelen veriler düzenli olarak izlenirse arıza henüz başlangıç aşamasında belirlenebilir ve müdahale edilir. Böylece motorun fazla akım çekmesi engellenirken, motor ömrü uzar. Bu gibi örnekler fabrika boyunca arttırabilir.

Sıcak ve Soğuk Yalıtımını Sağlayın

Verimli ısıtma ve soğutma tekniklerini kullanmak enerji tasarrufu için iyi bir yöntemdir. Bu noktalarda başta yalıtım olmak üzere yapılacak iyileştirmeler faturalarınıza doğrudan yansıyacaktır. Yine büyük tesisler için kojenerasyon ve trijenerasyon sistemleri enerji verimliliğini arttıran sistemlerin başında gelmektedir.

Önceki İçerikElektrik ve Bakım Uzmanları İçin En İyi 5 Mobil Uygulama
Sonraki İçerikEnerji ve Kamu Hizmetleri Yönetiminde Endüstri 4.0’ın Önemi
1974 yılında kurulan KLEMSAN gerçekleştirdiği yatırımlar ile Türkiye'de 7 dünyada 12 ofis ve geniş bayi ağı ile global bir marka haline gelmiştir. Gerçekleştirdiği AR-GE ve üretim yatırımları ile ürün portföyünü ve üretim kapasitesini her geçen gün arttırmaktadır. Elektroteknik, Elektronik, Kablo Yönetimi ve Markalama ürünleri tasarım ve üretimini; Elektronik ürünler için yazılım, donanım, test aparat-makine özel yazılım tasarım ve üretimini; Proseslere özel, standart dışı makine tasarım ve üretimini kendi bünyesinde gerçekleştirerek uluslararası standart ve uygunluklar çerçevesinde üreten KLEMSAN; Ürünlerinin her koşulda ve her yerde müşterilerine aynı kalite de ulaşmasını sağlamaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here