Petrol ve Gaz Endüstrisinde IoT Uygulamaları Nelerdir?

0
2224

IoT uygulamaları giderek daha çok alanda kendine yer buluyor. McKinsey’e göre, IoT uygulamalarının tüm dünyada 2025 yılına kadar toplam 3.9T $ ile 11.1T $  arasında değişen potansiyel bir ekonomik etkisi var. Petrol ve gaz endüstrisi içinse IoT uygulamalarının avantajları, entegre bir dağıtım stratejisi yoluyla değer yaratmada yatmaktadır. IoT sayesinde prosesler daha dijital, daha optimal, daha emniyetli ve daha otomatik hale gelebilecektir.

İlginizi Çekebilir: Demirçelik Endüstri | Vaka Analizi Klemsan KIO

Uzak Erişim

Tipik olarak, petrol ve gaz endüstrisi kolayca erişilebilir bölgelerde kurulmaz. Güvenlik ve regulasyon sorunlarının artması, uzak yerlerdeki saha uygulamalarındaki zorluk ve ekipman bakım maliyetlerinin artmasıyla IoT uygulamaları şirketlere ciddi fırsatlar sunuyor. Acil durum senaryosunun oluşturulması, bir arıza meydana geldiğinde anında müdahale edebilme, proseslerin akışını doğrudan değiştirebilme, uzak erişim uygulamaları ile mümkün hale gelmektedir. Örneğin, büyük miktarlardaki rezervuar verileri, kuyuların ve akış oranlarının yerleşimini planlamak için gerçek zamanlı saha verileriyle birleştirilebilir. Böylece prosesler optimize edilebilir.

Önleyici Bakım

Petrol ve doğalgaz tesislerinin çoğunluğunun düzenli olarak izlenmesi gerekir. Bu, tesislerin problemlere önleyici bakım yoluyla tepki vermesini sağlayan uygulamalar mevcuttur. Günlük rutin kontrollerin yanı sıra, günlük olarak tank seviyelerinin basınç ve debileri izlenirken, makinelerin aşınma ve yıpranma oranları takip edilmelidir. Önleyici bakım, bir ekipmanın mevcut durumuna göre yapılır. Örneğin, eğer bir bobin çok sıcak çalışıyorsa, arızası yakındır ve nedenini teşhis etmek için bir teknisyene ihtiyaç duyar. Önleyici bakım ve IoT uygulamaları sayesinde,  şirketler, bir şeyin kapatılması, sabitlenmesi, değiştirilmesi, vs. gibi konularda önemli kararlar almaları için sensörler aracılığıyla ekipmanların uzaktan izlenmesini sağlamasına olanak tanır. Makinelerin bakımı gerektiğinde, veri toplayan sensörler bakım uzmanlarına bir uyarı gönderir. Bu sayede pahalı ekipman arızası önlenir, üstelik bu durum insan hatasından bağımsız bir şekilde gerçekleşirken, işçilik maliyeti de engellenir.

Emniyet

Tehlikeli çalışma ortamlarının başında gelen petrol ve gaz santralleri; çalışanların artık bir sorunun ne ve nerede olduğunu ve güvenli bir çalışma ortamı olup olmadığını bilmeden bölgelere gitmesini gerektirmeyen operasyonların uzaktan izlenmesini sağlayan IoT uygulamalarından faydalanacaktır. Bu, şirketlerin ekipmanının ne zaman bakıma ihtiyacı olduğunu tahmin etmelerini, kulelerdeki yedek parçaları izlemelerini, rafinerideki taşeron işçilerinin belirli alanlarda sertifika sahibi olup olmadıklarını bilmelerini ve bir olay meydana geldiğinde tahliye edilecek kişilerin kesin sayısını belirlemelerini sağlar.

Veri Yönetimi

Hepimizin bildiği gibi, analiz edilip uygulanamadığı sürece veriler kullanışlı değildir. Petrol ve gaz endüstrisi, kritik verileri topladıkça analiz etmek ve üretim verimliliğini, doğruluğunu arttırmak ve riski azaltmak için tespit edilen her türlü görüşü uygulamak için işlemlerine IoT uygulamalarını ekleyebilirler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here