2020 Yılında Üretim Endüstrisinde Göreceğimiz 5 Yenilikçi Trend

0
2021

2020 yılının ilk günlerini yaşadığımız şu günlerde, bir önceki 10 yıla baktığımızda Endüstri 4.0 kavramı henüz ortada dahi yoktu. Bu bile artık üretim endüstrisinde 10 yılların ne kadar önemli bir değişim zamanı olduğunu ortaya koyuyor. Peki 2020 yılında ve önümüzdeki 10 yılda üretim nasıl bir değişim içinde olacak, belirleyici unsurlar neler olacak, gelin birlikte bakalım.

1-Endüstriyel Giyilebilir Teknoloji Çok Uzakda Değil

Saha hizmetinden montaja kadar, önümüzdeki on yılın en etkili teknolojilerinden biri giyilebilir teknolojiler olacak. Artık bir panonun sıcaklığını gözlüğünüzle takip etmek ya da arızalı ekipmanı holo bir lensle bir bakışta anlamak çok da futuristik şeyler değil. Örneğin, sahada çok önemli bir arıza ile karşılaştınız ve bunu amirlerinize hemen göndermek istiyorsunuz. Google Glass ile arızanın videosunu hemen kayıt edip, e-mail atmak mümkün olacak desek sanırım bu teknolojinin getirdiği değişimi anlamak için yeterli olacak.

2-İş Modelleri Değişiyor B2B Yerini B2BC’ye Bırakıyor

Geleneksel olarak bir B2B iş modeline sahip olan birçok üretici, doğrudan tüketicilere satışın sağladığı birçok fayda nedeniyle bir B2B2C (işletmelerden tüketiciye) modeline geçiyor. Peki ama neden?

Artan Kar: Ürünleriniz için toptan satış fiyatları yerine tüketici için ayarlayabilirsiniz.
Daha Hızlı Piyasaya Sunma Süresi: B2B firmaların uzun satın alma döngüleri veya test ve prototip süreçleri ile artık uğraşmanıza gerek kalmaz. Ürününüzü doğrudan piyasaya sürebilirsiniz.
Marka Kontrolü: Markanızın sahibi sizsiniz. Üçüncü taraflarca kullanılmayacak veya yanlış temsil edilmeyecektir.
Fiyat Kontrolü: Kendi rekabetçi fiyatınızla piyasada daha da  güçlenebilirsiniz.
Daha İyi Müşteri Verileri: Doğrudan müşterilere satış yapmak, onlar hakkında daha iyi içgörüler toplamak, daha güçlü ilişkiler ve artan satışlarla sonuçlanan veriler toplamanızı sağlar. B2B satışlarda ise bunları yakalamak çok mümkün görünmüyor.

3-Siber Güvenlik En Önemli Konulardan Biri Olacak

Daha akıllı, daha iletişim halinde ürünler ve üretim hatları yaygınlaştıkça bu sistemlerin siber açıkları artıyor. Zorlu olan şeyse hazır bir endüstriyel siber güvenlik sisteminin olmaması. Siber güvenlik, aşamalı olarak kullanıma hazır hale getirilerek ilerleyen bir süreçtir. Bir fabrikada üretim müdüründen, montaj operatörüne birçok kişi siber güvenlikten sorumludur. Bu nedenle siber güvenlik çalışanlar arasında ciddi iş birliği ve farkındalık gerektirir. Bugün, otomotiv üretimi (yüzde 39,3) ve bina otomasyon sistemleri (yüzde 37,8), zararlı nesnelerin hedef aldığı endüstriyel bilgisayar oranı açısından ilk sıralarda yer alıyor.

4-Artırılmış Gerçeklik: Yeni Verimlilik için En Kolay Yol

20 yaşındaki stajyer mühendisinize, metinlerle dolu dev kağıt kılavuzlarını bırakarak ekipmanın nasıl çalıştığını öğrenmesini söyleyin ve yarın işe yarayıp yaramadıklarını görün. Muhtemelen işe yaramayacak. Şu anki nesil bir şeyi öğrenmek için görsel veya videodan faydalanıyor.  Bunun fabrikalardaki en güzel örneği ise arttırılmış gerçeklik. Bugün ise arttırılmış gerçeklik özellikle endüstriyel tasarımcılar tarafından kullanılıyor.
Üretim hatlarında arttırılmış gerçeklik
Üretim hatlarında arttırılmış gerçeklik verimliliği arttırmada önemli bir rol oynayacak.
5-Modülerleşme ve Kişiselleştirilmiş Üretim Hatları
Fabrikalarda sistem giderek karmaşıklaşırken, bu karmaşık sistemleri daha iyi anlamak ve müdahaleyi kolaylaştırmak için modüler bir sistem oluşturmak büyük önem taşıyor. Öte yandan değer zincirlerinin bu kadar karmaşık hale geldiği bir ortamda modüler sistemler bizlere daha sürdürülebilir bir üretim sunuyor. Bir diğer önemli trend ise üretim hatlarının müşterinin isteğine göre cevap verebilmesi. Bir tesisin özel sipariş alabilme kapasitesi aslında doğrudan rekabetçiliğini de gösteriyor.
Önceki İçerikPetrol ve Gaz Endüstrisinde IoT Uygulamaları Nelerdir?
Sonraki İçerikHalojensiz (Halogen-Free) Kablo Kanalı Kullanmak Neden Önemlidir?
1974 yılında kurulan KLEMSAN gerçekleştirdiği yatırımlar ile Türkiye'de 7 dünyada 12 ofis ve geniş bayi ağı ile global bir marka haline gelmiştir. Gerçekleştirdiği AR-GE ve üretim yatırımları ile ürün portföyünü ve üretim kapasitesini her geçen gün arttırmaktadır. Elektroteknik, Elektronik, Kablo Yönetimi ve Markalama ürünleri tasarım ve üretimini; Elektronik ürünler için yazılım, donanım, test aparat-makine özel yazılım tasarım ve üretimini; Proseslere özel, standart dışı makine tasarım ve üretimini kendi bünyesinde gerçekleştirerek uluslararası standart ve uygunluklar çerçevesinde üreten KLEMSAN; Ürünlerinin her koşulda ve her yerde müşterilerine aynı kalite de ulaşmasını sağlamaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here