Doğru Klemens Nasıl Seçilir?

0
7376

Bağımsız olan kabloların sağlıklı bir biçimde birbirine bağlanmasına yardımcı olan klemensler farklı özeliklere ve çeşitlere sahiptir. Özellikle elektrik devrelerinin ve panolarının bağlantılarında kullanılan bu ürünlerin  bu noktada doğru seçilmesi hem elektrik tesisatının hem de tüm tesis genelinin sürdürülebilir güvenli bir ortam olmasını sağlayacaktır.

İlginizi Çekebilir: Endüstri 4.0 Fabrikalara Neler Getirecek?

Kaliteli Klemenslerin Özellikleri Nelerdir?

Oldukça geniş bir pazar payı olan bu sektörde pek çok üretici firma bulunuyor. Fakat kalitesi ve geliştirilmiş özellikleri ile yaptığı üretimde fark yaratanlar bir adım daha öne çıkıyor. Elektrik devrelerinde görülen farklılıklardan dolayı klemenslerde de çeşitlilik bulunuyor. Fakat seçim hangisinden yana olursa olsun dikkat edilmesi gereken öncelikli konu, ürünlerin kullanıcı dostu olması ve uluslararası sertifikalara sahip olmasıdır.

Tercih edilen klemensin, yardımcı bir el aletine ihtiyaç duymadan kullanılabiliyor olması zaman bakımından tasarrufa önem verenler için de fazlası ile ideal olacaktır.

Bu ürünlerde en sık karşılaşılan problemlerin başında paslanma gelmektedir. Ürünlerdeki kalay yüzey ince tutulursa paslanma sorunu kaçınılmaz olmaktadır. Üretici firmalar ise daha ekonomik maliyetler ile üretim yapabilmek için ince kalay kullanımını tercih ediyor. Ayrıca iletkenlik seviyesi zayıf olan malzemeler ile yapılan klemensler kısa sürede aşırı ısınma problemi yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu gibi sorunlar yangın ihtimalini de arttırmaktadır.

Kullanım Alanları Doğru Belirlenmelidir

Klemens seçiminde hataya düşmemek adını bu ürünün kullanılacağı alan iyi belirlenerek ürün çeşidi belirlenmelidir. Örneğin raylı bir sistemde kullanılacaksa tercih edilen klemens için gerekli vibrasyon testlerinin yapılmış olması ve ürünün bu testlerden başarı ile geçmiş olması gerekir. Klemenslerdeki dayanıklılık için çeşitli testler yapılırken bu testlerin başında yangına dayanıklılık ve yanmazlık testi bulunmaktadır. Kaliteli bir ürün 960 derecelik bir ısıya dahi dayanabiliyor olmalıdır. Pas, tuzlu su ve nem gibi ürüne kısa sürede zarar verecek etkenlere karşı testler de, klemenslere uygulanmalıdır.

İlginizi Çekebilir: Kilitli Buat Klemensleri

Sıcaklığın sürekli değişim gösterdiği ortamlara dahi dayanabildiğine dair ise sıcaklık değişimine bağlı esneme testi yapılmalıdır. Tüm bu testlerden geçmiş olan ürünlerin kalitesi elbette ki tartışılmaz niteliktedir. Bu ürünler ise özellikle uluslararası ve KEMA onayı alabilmiş üretici firmalardan çıkmaktadır.

Ray klemensleri, elektrik panolarının en önemli komponenetlerinden birisidir. Çoğu zaman, meydana gelen elektriksel malzeme hatalarının ciddi bir kısmında fatura ray klemenslerine kesilir. Bu durumu engellemek adına panolarımızda kullanacağımız ray klemensi markasını seçerken, dikkat etmemiz gereken bazı hususlar bulunmaktadır.

Ray klemens markası seçiminde dİkkat edilmesi gereken en önemli noktalar şöyle özetlenebilir

İzolasyon gövdesi 

Klemensin izolasyon sağlayan plastik gövdesinin kendini söndürme kabiliyeti (UL 94 e göre yanmazlık seviyesi) ve yine izolasyon sağlayan gövdenin herhangi bir pano yangını esnasında ortama boğucu gazlar olarak tanımlanan flor, klor, brom ya da iyot gibi halojenler salgılamamaması bakımından “Halogen Free” özelliğinin olması gelmektedir.

  • Akım Taşıyan Bara
  • Korozyonu engellemek için bakır köprülerin üzerine yapılan kalay kaplama,olması gerekenden daha ince bir tabaka olarak uygulandığında, kısa süre içinde bu tabaka aşınmakta ve köprü yüzeyinde oksit tabakası oluşmaktadır. Klemenslerin maliyetlerini düşürmek adına iletkenliği iyi olmayan bir kaplama işlemi yapılması veya bakır dışında farklı metallerin kullanılması durumunda, beyan edilecek olan akım değeri düşecek ve iletimdeki gerilim kayıpları artacaktır.

Sağlam Terminal Yapısı

Kablo bağlantısı yapılan terminallerin vida ve sac ayak olarak tabir edilen klempleme mekanizmaları ısıl işlemli ve yüksek tork mukavemetine sahip metal bileşenlere sahip olmalı ve ISO 9227 NSS standardlarına göre uzun süreli tuz sisi maruziyetlerine dayanımlı olmalıdır.

Uygun Bağlantı Yapılması

Klemens nedenli oluşan pano yangınları incelendiğinde, kullanıcıların uygun tornavidalar ile bağlantı yapmadıkları, beyan edilen kablo soyma boylarının çok üzerine çıktıkları için farklı polaritelere sahip bitişik klemensler arasında ark oluşturdukları, kabloları beyan tork değerleri arasında sıkmadıkları için yine ark oluşturduklarını görüyoruz. Bu nedenle klemens kullanımları esnasında mutla ilgili klemenslerin teknik bilgi sayfaları incelenmelidir.

  • Oldukça geniş bir pazar payı olan bu sektörde pek çok üretici firma bulunmaktadır fakat kalitesi ve geliştirilmiş özellikleri ile yaptığı üretimde fark yaratanlar bir adım daha öne çıkıyor. Elektrik devrelerinde görülen farklılıklardan dolayı klemenslerde de çeşitlilik bulunuyor. Fakat seçim hangisinden yana olursa olsun dikkat edilmesi gereken öncelikli konu, ürünlerin kullanıcı dostu olması ve uluslararası UL, VDE, KEMA, CSA, TSE gibi Kalite sertifikalarına ve CE, Ex, LLOYD, RoHS, REACH gibi sağlık ve güvenlik sertifikalarına sahip olmasıdır.

Projeye Uygun Klemens Seçimi

Klemens seçiminde hataya düşmemek adına ürünün kullanılacağı alan iyi belirlenerek ürün çeşidine karar verilmelidir. Örneğin raylı bir sistemde kullanılacaksa tercih edilen klemens için gerekli vibrasyon testlerinin yapılmış olması ve ürünün bu testlerden başarı ile geçmiş olması gerekir. Yine sıcaklıkların sürekli değiştiği bir ortamda çalışacak klemenslerinde yay baskılı olması tercih edilmesi daha doğru olacaktır. Maden v.b ağır şartlarda çalışacak klemenslerin ise pabuç bağlantılı serilerden seçilmesi gerekmektedir.

Önceki İçerikEndüstri 4.0 Fabrikalara Neler Getirecek?
Sonraki İçerikKilitli Buat Klemensleri
1974 yılında kurulan KLEMSAN gerçekleştirdiği yatırımlar ile Türkiye'de 7 dünyada 12 ofis ve geniş bayi ağı ile global bir marka haline gelmiştir. Gerçekleştirdiği AR-GE ve üretim yatırımları ile ürün portföyünü ve üretim kapasitesini her geçen gün arttırmaktadır. Elektroteknik, Elektronik, Kablo Yönetimi ve Markalama ürünleri tasarım ve üretimini; Elektronik ürünler için yazılım, donanım, test aparat-makine özel yazılım tasarım ve üretimini; Proseslere özel, standart dışı makine tasarım ve üretimini kendi bünyesinde gerçekleştirerek uluslararası standart ve uygunluklar çerçevesinde üreten KLEMSAN; Ürünlerinin her koşulda ve her yerde müşterilerine aynı kalite de ulaşmasını sağlamaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here