2020 yılının ilk günlerini yaşadığımız şu günlerde, bir önceki 10 yıla baktığımızda Endüstri 4.0 kavramı henüz ortada dahi yoktu. Bu bile artık üretim endüstrisinde 10 yılların ne kadar önemli bir değişim zamanı olduğunu ortaya koyuyor. Peki 2020 yılında ve önümüzdeki 10 yılda üretim nasıl bir değişim içinde olacak, belirleyici unsurlar neler olacak, gelin birlikte bakalım.
1-Endüstriyel Giyilebilir Teknoloji Çok Uzakda Değil
Saha hizmetinden montaja kadar, önümüzdeki on yılın en etkili teknolojilerinden biri giyilebilir teknolojiler olacak. Artık bir panonun sıcaklığını gözlüğünüzle takip etmek ya da arızalı ekipmanı holo bir lensle bir bakışta anlamak çok da futuristik şeyler değil. Örneğin, sahada çok önemli bir arıza ile karşılaştınız ve bunu amirlerinize hemen göndermek istiyorsunuz. Google Glass ile arızanın videosunu hemen kayıt edip, e-mail atmak mümkün olacak desek sanırım bu teknolojinin getirdiği değişimi anlamak için yeterli olacak.
2-İş Modelleri Değişiyor B2B Yerini B2BC’ye Bırakıyor
Geleneksel olarak bir B2B iş modeline sahip olan birçok üretici, doğrudan tüketicilere satışın sağladığı birçok fayda nedeniyle bir B2B2C (işletmelerden tüketiciye) modeline geçiyor. Peki ama neden?
Artan Kar: Ürünleriniz için toptan satış fiyatları yerine tüketici için ayarlayabilirsiniz.
Daha Hızlı Piyasaya Sunma Süresi: B2B firmaların uzun satın alma döngüleri veya test ve prototip süreçleri ile artık uğraşmanıza gerek kalmaz. Ürününüzü doğrudan piyasaya sürebilirsiniz.
Marka Kontrolü: Markanızın sahibi sizsiniz. Üçüncü taraflarca kullanılmayacak veya yanlış temsil edilmeyecektir.
Fiyat Kontrolü: Kendi rekabetçi fiyatınızla piyasada daha da güçlenebilirsiniz.
Daha İyi Müşteri Verileri: Doğrudan müşterilere satış yapmak, onlar hakkında daha iyi içgörüler toplamak, daha güçlü ilişkiler ve artan satışlarla sonuçlanan veriler toplamanızı sağlar. B2B satışlarda ise bunları yakalamak çok mümkün görünmüyor.
3-Siber Güvenlik En Önemli Konulardan Biri Olacak
Daha akıllı, daha iletişim halinde ürünler ve üretim hatları yaygınlaştıkça bu sistemlerin siber açıkları artıyor. Zorlu olan şeyse hazır bir endüstriyel siber güvenlik sisteminin olmaması. Siber güvenlik, aşamalı olarak kullanıma hazır hale getirilerek ilerleyen bir süreçtir. Bir fabrikada üretim müdüründen, montaj operatörüne birçok kişi siber güvenlikten sorumludur. Bu nedenle siber güvenlik çalışanlar arasında ciddi iş birliği ve farkındalık gerektirir. Bugün, otomotiv üretimi (yüzde 39,3) ve bina otomasyon sistemleri (yüzde 37,8), zararlı nesnelerin hedef aldığı endüstriyel bilgisayar oranı açısından ilk sıralarda yer alıyor.
4-Artırılmış Gerçeklik: Yeni Verimlilik için En Kolay Yol