Tarih, enerjinin nasıl üretildiği ve dağıtıldığına dair geleneksel yöntemlerle ilgili sayfayı çevirirken, kamu hizmetleri ve enerji tedarikçileri, Endüstri 4.0‘a doğru kayıyor. Bu dönüşümün sonunda daha verimli enerji yönetim sistemleri ortaya çıkacaktır. Endüstriyel pazarlar akıllı fabrikalar, maliyet tasarrufu ve çevre dostu ürünlere doğru geçisin etkisini her geçen gün daha sık hissediyorlar.
Enerji üreticileri, IoT sayesindeanaliz edilecek çok daha fazla veriye sahip olacak ve şebekede daha az baskı ile güç taleplerini karşılamaya çalışacak. Akıllı teknoloji, elektrik ihtiyaçlarını izleyen sensörlerden gelen verilere dayalı olarak operasyonel süreçleri de iyileştirecek. Akıllı enerji yönetiminin bir başka zorlayıcı bileşeni, temiz ve yenilenebilir enerjinin sistemlere dahil edilmesidir. Güneş ve rüzgar enerjisi, enerji talebi geleneksel kaynakların arzını aştığında elektrik şirketlerine ek elektrik sağlayabilir. Yedek depolanmış yenilenebilir enerji, iletim sırasında meydana gelen güç boşluklarını doldurarak şebekeyi tamamlayabilir.
IoT cihazlarından toplanan veri, sistem dengesizliklerini hesaba katmak için ayarlamalar gerektiğinde, kamu hizmeti yetkililerini uyarmak için makineler tarafından analiz edilebilir. AI teknolojisi, sistem performansını analiz edebilir, güç dalgalanmalarını tahmin edebilir ve enerji yokluğu ve aşırı yüklenmeler için kararlar alabilir. Kamu hizmetleri kar marjlarında artışlar ve daha güvenilir çıktılar göreceğinden, her gün daha fazla enerji tasarrufu sağlanacaktır.
Tüm akıllı teknolojinin temelinde, sistem etkinliğini ölçen birbirine bağlı IoT cihazları sistemidir. Endüstri 4.0, enerji ve kamu hizmetleri yönetimine aşağıdakiler gibi daha güvenilir ve sürdürülebilir çözümlere işaret eden niteliksel değişiklikler getiriyor.
Kapsamlı İzleme – IoT sensörleri aracılığıyla operasyonel izleme, sistem güvenlik açıklarını bulma sürecini hızlandırabilir. Uygulanan güç ve harmonikler gibi çeşitli üretim faktörlerinin izlenmesi, daha düşük maliyetlerle güç üretimine daha fazla istikrar getirilmesine yardımcı olacaktır.
Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) – Tıpkı IoT gibi, endüstriyel kullanım için tasarlanmış benzer IIoT teknolojisi, veri toplamanın genişletilmesinin anahtarıdır. IIoT ayrıca bir fabrikanın altyapısını iyileştirmek için makine öğrenimi ve otomasyondan oluşan Endüstri 4.0 ile eşanlamlıdır. Sensörler, sistem genelinde süreçleri ve performansı ölçmek için diğer dijital teknolojiyle bağlantı kurar.
Büyük Veri Analizi – Bir fabrika genellikle çok çeşitli süreçler içerdiğinden, sistem analizi için kapsamlı veri toplamak binlerce metre alır. Makine öğrenimi, mevcut koşullar ve dikkatle hesaplanan gelecek tahminleri hakkında bilgi üretebilen geçmiş verilerle desteklenen bu analizin köküdür.
Sürdürülebilirlik – Kalite verileri, büyük enerji santralleri için genel sürdürülebilirliği iyileştirmek için güçlü bir güçtür. Pozitifleri sistem hızı, gürültü ve enerji tüketimine kadar artırırken negatifleri azaltmak için algoritmalar geliştirilebilir. Nihayetinde, bu modern teknolojinin faydaları, kamu hizmetleri yönetiminin sera gazlarını azaltmasına ve finansal koşulları iyileştirmesine yardımcı olacaktır. Yöneticiler, parmaklarının ucunda, yakın zamana kadar erişilemeyen çok sayıda değerli sistem bilgisine sahip olacaklar. Kamu hizmetlerini daha rekabetçi olacak ve daha fazla müşteri memnuniyeti sağlayacak bir konuma getirecektir.
Sonuç
Güç üretimi yönetiminin geleceği, çok da uzak olmayan bir gelecekte Endüstri 4.0 profilini önemli ölçüde yükseltecektir. IoT sensörlerinden üretilen yüksek hacimli veriler, kamu hizmetleri için daha verimli enerjiye giden kapıyı açan temel anahtar olacaktır. Büyük tesislerdeki birden fazla ölçüm cihazı, gerçek zamanlı karar vermeyi şekillendiren verileri sağlayacak ve böylece kamu hizmetleri daha istikrarlı ve sürdürülebilir hale gelecektir.