Harmoniklerin Zararları Nelerdir?

0
4590

Elektrik güç devrelerinin tam randımanlı çalışmasını engelleyen harmonikler günümüzde en önemli elektrik enerjisi kalite sorunlarından biri olarak görülmektedir. Harmonikleri şebekeden tamamen atmak mümkün olmasada, belli değerin altında tutmak ve düzenli olarak takip etmek birçok işletme için kritik önemdedir.

İlginizi Çekebilir: KLEA 220P Enerji Analizörü

Harmoniklerin Güç Sistemlerine Verdiği Zararlar Nelerdir?

Araştırmalar ve bu alandaki incelemeler harmoniklerin zararları konusunda geniş bir bilgi birikimi sunuyor. Öncelikli olarak elektrik sistemlerinin düzenli olarak çalışmasına engel olan gerilim düşümlerinin artışına direkt olarak sebep vermektedir. Özellikle büyük ölçekli üretim tesislerin yüksek enerji tüketmelerine ve ekonomik açıdan zarar görmelerine de neden oluyor. Özellikle enerjiden tasarruf etmek isteyen firmalar harmoniklerin zararları konusunda daha fazla çalışma yapmakta ve bu problemin etkilerinin en aza indirgenmesini talep etmektedir. Çeşitli cihazların ısınması ve ürün performansından ödün vermesi de aynı sürecin bir parçası olarak ortaya çıkıyor. Bu nedenle harmoniklerin düzenli izlenmesi ve ölçülmesi büyük önem taşıyor.

Fabrikalarda harmoniklerin düzenli olarak izlenmesi ve gerekirse önlem alınması önemlidir

KLEA 220P Akım ve Gerilim’in 31. Harmonik değerine kadar her faz için ayrı ayrı ve toplam olarak ölçüm yapabilir.

-Şebeke ve jeneratör gerilim ve akım dalgalarının bozulması

-Güç faktörünün değişmesi

-Kompanzasyon sistemlerinde aşırı yüklenme

-Enerji verimliliğinde azalma ve ısınma probleminin görülmesi

-Koruma sistemlerinin yanlış çalışması

-Şebekede rezonans olaylarının gerçekleşmesi

-Mikroişlemciler ve hassas cihazlarda arıza

-Haberleşme sistemlerinde parazitlerin oluşması

Dijitalleşme ile birlikte giderek daha hassas hale gelen üretim cihazlarının şebeke ve enerji kalitesi hassasiyeti de artıyor

Harmonikleri Azaltma Yöntemleri Nelerdir?

Günümüz teknolojisi ile birlikte desteklenmiş fikirler, üretim süreçlerinden geçerek harmonikleri azaltma yolunda önemli adımlar atılmasına vesile olmuştur. Çeşitli filtreler daha az harmonik oluşmasına zemin hazırlayıp bu alanda çıkan sorunları asgari düzeye indirmiştir. Genellikle bu zararlı oluşumları engellemek amacıyla çalıştırılan filtreler iki türlü olarak kullanılmaktadır. Aktif ve pasif adıyla nitelendirilen filtreler harmoniklerin tam olarak bitmesini sağlayamasa da olası zararlarını büyük oranda azaltmaktadır. İki filtrenin kullanılabilirliği sistemlere göre değişkenlik gösterebilir. Aktif filtreler pasif filtrelere oranla daha güçlüdür ve maliyeti bu doğrultuda daha fazla olabilmektedir.

Önceki İçerikAstronomik Zaman Rölesi
Sonraki İçerikTürkiye’nin Dikkat Çekici Enerji Verimliliği İstatistikleri
1974 yılında kurulan KLEMSAN gerçekleştirdiği yatırımlar ile Türkiye'de 7 dünyada 12 ofis ve geniş bayi ağı ile global bir marka haline gelmiştir. Gerçekleştirdiği AR-GE ve üretim yatırımları ile ürün portföyünü ve üretim kapasitesini her geçen gün arttırmaktadır. Elektroteknik, Elektronik, Kablo Yönetimi ve Markalama ürünleri tasarım ve üretimini; Elektronik ürünler için yazılım, donanım, test aparat-makine özel yazılım tasarım ve üretimini; Proseslere özel, standart dışı makine tasarım ve üretimini kendi bünyesinde gerçekleştirerek uluslararası standart ve uygunluklar çerçevesinde üreten KLEMSAN; Ürünlerinin her koşulda ve her yerde müşterilerine aynı kalite de ulaşmasını sağlamaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here