KIO ile Parafudrların İzlenmesi

0
2635

Parafudr henüz ülkemizde önemi yeterince kavranamamış olsa da işletmelerde enerjinin sürekliliğinin sağlanması için üretim ve servis açısından kritik önem taşımaktadır. Yıldırım ve aşırı gerilim sebebiyle birçok fabrika, otomasyon, telefon hattı, data merkezi hasara uğramakta, milyonlarca lira hasar oluşmaktadır. Ani aşırı gerilim kaynaklı duran üretim, aksayan iş akışı ciddi zaman ve maddi kayıplara neden olmaktadır. Parafudr ile ani aşırı gerilim darbelerine karşı elektriksel sistemler korunmaktadır. Tesislerde tek başına dış yıldırımlık sistemi kullanılması, elektriksel sistemleri yıldırım ya da ani gerilimlere karşı korumak için yeterli değildir. Aksine yalnızca dış yıldırımlık kullanılması bununla birlikte parafudrun kullanılmaması riski daha da arttırmaktadır. Bu nedenle tek başına dış yıldırımlık sistemi kullanılması cihazları korumaz, oluşabilecek zararların önüne geçme imkanı tanımaz. Dış yıldırımlık sistemine düşen yıldırımın tesise yönelerek çok fazla zarara yol açtığı birçok tesiste görülmüştür. Bununla birlikte, yıldırım darbesi düştüğü yerden itibaren 2 km’lik bir alanda etki göstermektedir. Dolayısıyla sizden uzakta olduğunu düşündüğünüz bir dağa düşen yıldırım sizin ana panolarınızdan girerek, data merkezinizi zarara uğratabilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Doğru Klemens Nasıl Seçilir?

Parafudrlar, başta trafo çıkışları, ana panolar, fabrikalar, benzin istasyonları, yenilenebilir enerji tesisleri, otomasyon sistemleri, led aydınlatma vb yerlerde kullanılabilir. Parafudr sistemleri kısaca; yıldırım ve ani aşırı gerilim darbelerine karşı sistemlerimizi koruyan darbe koruma cihazlarıdır.  KIO ile Parafudr sisteminin birlikte kullanımı, işletmenizde yıldırım kaynaklı oluşabilecek risklerinizi minimuma indirmektedir. Sisteminizi ani aşırı gerilim darbelerine karşı korurken, aynı zamanda Parafudr seviyesinde arıza ihbar tespit bilgi akışını KIO ile yönetebilirsiniz. Olası Parafudr arızasından dolayı aşırı gerilim ve yıldırımdan korunamama riskine karşı KIO alarm yönetimi sayesinde kullanıcılara SMS ya da E-posta ile bildirim yapılmaktadır.

Aşağıdaki örnek senaryoda Parafudr’un uzaktan izleme yöntemi gösterilmektedir.

Enerji şebekesi kaynaklı aşırı gerilim darbeleri Parafudr tarafından enerji sistemine girmeden engellenir. Zamana bağlı yaşlanma ya da Parafudr deşarj kapasitelerinin üzerinde gelebilecek yıldırım darbe akımlarından dolayı Parafudrlar arızaya geçebilir. Bu durumda Parafudr’a bağlanan Klemsan REMOTE I/O Dijital Giriş Cihazı bu arıza sinyalini alarak bir erişim noktası (gateway) ile KIO’ya iletir. KIO’da ayarlanan alarm parametreleri ile bu durum kullanıcılara bildirilir. Erken müdahale ile tesis güvenliği KIO sayesinde sağlanır.

Parafudr için oluşturulan alarm özelliklerinin KIO tarafındaki görünümü aşağıdaki gibidir.

Alarm oluşması durumda kullanıcılara gönderilecek SMS ve E-posta örnekleri aşağıda yer almaktadır.
Alarm oluştuğu anda kullanıcı SMS ile bildirim alır. E-posta bildirimlerinde ise alarmla ilgili kullanıcı detaylı bir biçimde bilgilendirilir.

Önceki İçerikDijital Anadolu Etkinliği’ne Davetlisiniz | Ücretsiz Ön Enerji Etüdü Kazanma Şansı
Sonraki İçerikSis Bilişim Nedir?
1974 yılında kurulan KLEMSAN gerçekleştirdiği yatırımlar ile Türkiye'de 7 dünyada 12 ofis ve geniş bayi ağı ile global bir marka haline gelmiştir. Gerçekleştirdiği AR-GE ve üretim yatırımları ile ürün portföyünü ve üretim kapasitesini her geçen gün arttırmaktadır. Elektroteknik, Elektronik, Kablo Yönetimi ve Markalama ürünleri tasarım ve üretimini; Elektronik ürünler için yazılım, donanım, test aparat-makine özel yazılım tasarım ve üretimini; Proseslere özel, standart dışı makine tasarım ve üretimini kendi bünyesinde gerçekleştirerek uluslararası standart ve uygunluklar çerçevesinde üreten KLEMSAN; Ürünlerinin her koşulda ve her yerde müşterilerine aynı kalite de ulaşmasını sağlamaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here