Nesnelerin interneti (IoT) uygulamalarının bütün potansiyelini yansıtmak için ihtiyaç duyduğu teknolojilerin başında şüphesiz 5G geliyor. 2020 yılı ortalarından itibaren tamamen ticari olarak piyasaya sunulabileceği düşünülen 5G Teknolojisi, endüstriye büyük katkılar sunacak. 5G teknolojisi başta IoT mimarilerini, veri akışını ve işlenmesini, makineler arası iletişimi kökten değiştirecek. Yeri gelmişken hemen belirtelim, 5G’nin 4G’ye kıyasla bin kat daha hızlı olması bekleniyor.
2024 yılında IoT Cihazlarının dörtte birinin 5G teknolojisi ile çalışması bekleniyor. Click To TweetHer zamankinden daha hızlı olsalar da, günümüzdeki hücresel ağlar hala gerçek ilerlemeyi engelleyen ve zaman açısından kritik IoT uygulamalarının kullanılmasını yavaşlatan sınırlamalara sahip. Öncelikle hücresel ağlar gelişmiş uygulamaların ihtiyaç duyduğu gecikme olmadan bağlantı türünü sağlayamaz. Buna kısaca Latency (gecikme) diyebiliriz. Bir örnekle durumu açıklayalım. Garaj kapınızın kapanmasını bildirmek için cep telefonunuzda bir mobil uygulama kullanıyorsanız, işlem talimatı verildikten birkaç saniye sonra garajınız kapanırsa bu büyük bir sorun değildir. Bununla birlikte, otonom bir aracın kırmızı ışığa yaklaştığını anlamak için gerçek zamanlı verilere ihtiyacımız varsa, istenmeyen bir gecikme süresi aracın kırmızı ışıkta duramamasına ve bir kazaya neden olabilir. Çoğu durumda, günümüz hücresel ağ teknolojilerinde aygıtla bulut arasındaki veri alışverişi çok uzun sürmektedir.
“Latency” yani iki cihazın birbiriyle konuşması için geçen bekleme süresi; 4G uygulamalarında 30 ile 60 milisaniye arası değişiyor. 5G teknolojisi için bu süre sadece 4 milisaniye.
5G’nin Getirdiği Fırsatlar
-Gecikme ve ağ kullanılabilirliği sorunları ortadan kalkacak. M2M uygulamaları çok daha hızlı bir şekilde yaygınlaşacak.
–5G bir norm haline geldiğinde, hücresel, uydu ve Wi-Fi bağlantı yetenekleri dinamik olarak bir arada bulunacaktır. Böylece, kesintisiz ve düşük gecikmeli bağlantıların her zaman ve global olarak varlığını sağlayacaktır.
-Verinin yoğunluğu artarken, verilerin işlenmesi için sis bilişim uygulamaları hayatımıza girecek. Sis bilişimin özellikle tedarik zinciri ve lojistik uygulamalarında öne çıkacağı düşünülüyor. Sis bilişim nedir, bilmiyorsanız bu yazımıza hemen göz atın.
–Siber güvenlik önümüzdeki yılların en önemli konularından biri olacak. 5G ile birlikte veri transferlerinin güvenirliliği artacak.
–5G teknolojisi sayesinde özellikle endüstride kablolara güle güle diyebiliriz. Bu da montaj sürelerini ve şeklini değiştirecek.
-Otomasyon hattına yeni bir makine ekleyeceksiniz. Bu durum mevcut sistemde haberleşme sisteminizi yapılandırmanıza neden olacaktır. 5G ise “future-proof” özelliği sayesinde, önemli bir değişikliğe gerek kalmadan cihazınızla haberleşmenizi sağlar.
Sİzce 5G endüstride nelerİ değiştirecek? Yorumlarınızı bekliyoruz.