İnternet of Things (IoT) yani nesnelerin interneti, özellikle endüstriyel alanda cihazlar ve makineler üzerinde daha geniş bir hakimiyet imkanı sağlıyor. Minimum insan gücü ve efor kaybı olarak da basite indirgenebilecek olan nesnelerin interneti, nesneler arasında geliştirilen bir ağı kapsıyor. IoT hakkında bilinmesi gereken 10 Gerçek Adlı yazımızı ise bu linkten okuyabilirsiniz.

 Nesnelerin İnternetinde İlk Örnek

Nesnelerin interneti ve gelişim tarihi incelendiğinde, bu kavramın ilk kez 1999 yılında Kevin Ashton tarafından ortaya atıldığı görülüyor. Şimdilerde ise ilk ortaya atıldığı şeklinden çok daha geliştirilmiş bir durumdadır. Benzersiz bir biçimde adreslenebiliyor hale getirilen nesnelerin, kendi içinde meydana getirdiği ve küresel alanda yaygın bir ağ sayesinde birbiri ile iletişime geçebilmelerini ifade eden bu sistem; gelişmiş bir haberleşme ağına da sahiptir. Birbiri içerisinde iletişimde kalabilen cihazların bilgi paylaşımında bulunması da nesnelerin interneti ile mümkün bir hale getirilmiştir. Nesnelerin interneti kavramının ilk örneği; 15 akademisyen tarafından 1999 yılında kahve makinesinin çevrim içi olarak kameralı sistem sayesinde görüntülenmesidir. Bu görüntünün 3 defa ve gerçek zamanlı bir biçimde gönderiliyor olması, o günün koşullarında insan ufkunun ne kadar geniş olduğunu gösteriyordu. Kavram ortaya atıldığı ilk zamanlarda sensörler ve radyo dalgalarına dayalı bir sistem yardımı ile kullanılmıştır.

 

 Günümüzdeki Değişimi

Günümüzde sadece, internet ağına bağlı olan cihazların sayısına bakıldığında 10 ile 11 milyar arasında değişen bir sayı ortaya çıkmaktadır. Bu veriler her geçen gün artmakta ve nesnelerin internetinin ne kadar da hızlı bir gelişim sağladığı bu basit veri ile dahi rahatlıkla anlaşılabiliyor. Daha net bir örnek üzerinden incelenecek olursa bundan birkaç yıl sonra ortalama 20 ev tipi kullanıma sahip olan bilgisayarlar tarafından üretilecek olan bilgi, 2010 yılında; tüm küresel ağa bağlı olan bilgisayarların ürettiği bilgi ile hemen hemen aynı duruma gelebilecek ve nesnelerin interneti, bu trafiği rahatlıkla sorunsuz bir biçimde yönetebilecektir.

Etkileşim Alanında Hangi Cihazlar Var?

Bu denli büyük bir potansiyele sahip olan nesnelerin interneti, hangi cihazların birbiri arasında etkileşimde kaldığı da merak konusudur. Nesnelerin interneti denince sadece internet ağını düşünmek bu kavrama haksızlık etmek anlamına gelir. Oysaki günümüzde özellikle endüstriyel alanda kullanılan cihazlar birbiri ile sürekli bir veri paylaşımı içerisinde bulunmaktadır. Bunun yanı sıra mobil ağın giderek güç kazanması sayesinde nesneler sadece kendi içinde iletişim kurmakla kalmıyor. Aynı zamanda insanlar ile de iletişim kurabiliyor. Aynı yöntem sayesinde aşırı bir iş gücü harcamadan insanlarda cihazları kontrol etme imkanını elde etmiş bulunuyor.

Önceki İçerikElektrik Tesislerinde Harmonikler
Sonraki İçerikFabrikalarda Enerji Yönetimi
1974 yılında kurulan KLEMSAN gerçekleştirdiği yatırımlar ile Türkiye'de 7 dünyada 12 ofis ve geniş bayi ağı ile global bir marka haline gelmiştir. Gerçekleştirdiği AR-GE ve üretim yatırımları ile ürün portföyünü ve üretim kapasitesini her geçen gün arttırmaktadır. Elektroteknik, Elektronik, Kablo Yönetimi ve Markalama ürünleri tasarım ve üretimini; Elektronik ürünler için yazılım, donanım, test aparat-makine özel yazılım tasarım ve üretimini; Proseslere özel, standart dışı makine tasarım ve üretimini kendi bünyesinde gerçekleştirerek uluslararası standart ve uygunluklar çerçevesinde üreten KLEMSAN; Ürünlerinin her koşulda ve her yerde müşterilerine aynı kalite de ulaşmasını sağlamaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here