60OPC teknolojisi 90’lı yılların ortasından beri endüstriyel dünyada var olan bir otomasyon teknolojisidir. Endüstrinin gerektirdiği otomasyon işlemleri sırasında kontrolcü ve işlem merkezi arasındaki iletişimi daha kullanışlı hale getirmiştir. OPC-UA ise OPC’nin eksik kalan yanlarını gideren, sunucu ve istemci arasında daha güvenli ve açık bir iletişim sağlayan yeni nesil OPC modelidir.
OPC-UA sayesinde sahada çalışan cihazlar hiçbir veri kaybı – kesinti olmadan sistemin en üst katmanında yer alan uygulamalarla entegre bir şekilde çalışabilir. Çünkü OPC-UA’nın sağladığı özellikler arasında katmanlar arası veri alışverişi, yoğun güvenlik modelleri ve ölçeklenebilir sistemler gibi birçok yeni özellik yer almaktadır.
Günümüzde OPC değil de OPC-UA’nın daha çok tercih edilme sebeplerine baktığımız zaman teknoloji geliştiricilerinin OPC’nin eksik kaldığı yönleri keskin bir şekilde belirleyebilmiş olmaları çok büyük önem arz etmektedir. Bu sorunların en başında platform bağımlı bir teknoloji olmazı gelmektedir. Gelişen teknolojinin sayesinde artık uygulama geliştiricileri sundukların ürünün daha fazla kişiye ulaşması için platformdan bağımsız sistemler geliştirmeye özen gösteriyorlar.
Ancak OPC teknolojisi Windows’un COM sistemi ile direkt olarak bağlantılı olduğu için sadece Windows tabanlı sistemler üzerinde çalışabilir haldeydi. Bu durum da endüstriyel tesisler tarafından hoş karşılanmıyordu. Olası güvenlik problemlerine karşı alınabilecek herhangi bir önlem yoktu. Bu durum OPC-UA’nın doğmasının en büyük sebeplerinden birisi olmuştur. Bunun dışında ön görülenin çok üzerinde bir hızla büyüyen sistemlerde OPC teknolojisinin sunucu üzerindeki işlemlerinin uzun sürmesi çeşitli veri kaybı ve güvenlik problemlerini ortaya çıkartmıştır. Bundan sebeple teknoloji geliştiricileri OPC-UA modelini inşa etmeye başlamıştır.
OPC-UA’nın avantajları arasında güvenilirlik en başta gelmektedir. Sahada üretilen verinin, veri işleme merkezine iletilmesi garanti edilmektedir. İletim esnasında olası güvenlik duvarı veya platform problemleri gibi problemlerin önüne geçilmesi sağlanmıştır. Bu sayede sistemin tüm katmanlarına bağlanma avantajı otomasyon sistemlerini bir adım ileriye taşımıştır. Aynı zamanda platformdan bağımsız hale geldiği için her sistem içerisine entegrasyonu kolay bir şekilde sağlanabilmektedir. Veri toplama ve işleme merkezleri ile arasındaki bağlantı da geliştirilerek HTTP veya SOAP protokolleri ile de bağlanabilmesi sağlanmıştır.
OPC teknolojisinin endüstriye getirdiği başka bakış açısı yine endüstrinin istekleri doğrultusunda farklı bir yere evrilerek OPC-UA teknolojini otomasyon sektörüne kazandırmıştır. Bir kullanım standardı haline gelen OPC-UA kendi altyapısının üzerinde yapılan geliştirmeler sayesinde önümüzdeki dönemlerde var olanın üzerine daha fazla koyarak kendini geliştirmeye devam edecektir.